Μια Ηλιαχτίδα στην ζωή μας.

Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα ιδρύθηκε το 1996 (20728/1872/96 Μ.Π.Α.) με πρωτοβουλία του ζεύγους Μιχάλη και Ιόλης Αντωνοπούλου, γονείς ατόμων με σύνδρομο Down και με την υποστήριξη πολλών γονέων, φίλων και επιστημόνων. Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, που έχει σαν σκοπό να βοηθάει άτομα με σύνδρομο Down και τις οικογένειές τους.
Kυριότερος στόχος είναι η ενημέρωση και η στήριξη των γονέων. Όλα αυτά τα χρόνια, η συνεχής ενασχόληση και οι εμπειρίες με τις οικογένειες που έχουν μέλος με Σύνδρομο Down έχουν επιφέρει σημαντικές γνώσεις, οι οποίες δημιουργούν διαρκώς μεγάλες και νέες προοπτικές. Όλη αυτή η ανταλλαγή απόψεων και η πραγματική ενασχόληση μέσα από την καθημερινότητα μας κάνουν να αισθανόμαστε δυνατοί και ικανοί να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.
Εκτός από την πληροφόρηση και την ενίσχυση των οικογενειών, ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο της κοινωνίας, της κοινωνικής γνώμης με το Σύνδρομο Down. Οι ημέρες της άγνοιας, της λανθασμένης πληροφόρησης και του φόβου για τα παιδιά με Σύνδρομο Down έχουν τελειώσει. Ο Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σε όλη τη κοινωνία την πραγματική διάσταση και αντιμετώπιση του θέματος αυτού.
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο και τα μέλη του μπορεί να το κάνει. Με μεγάλη χαρά θα έχει στη διάθεσή του την εμπειρία και την υποστήριξη όλων μας.
Όλα τα μέλη του Συλλόγου, γονείς, συγγενείς και φίλοι από κοινού προσπαθούμε για την καλύτερη εξέλιξη και την πραγματική ένταξη των παιδιών μας στο κοινωνικό σύνολο. Εδώ και χρόνια η μεμονωμένη προσπάθεια και αγωνία κάθε οικογένειας έγινε συλλογική μέσα από την όλη διαδικασία του Συλλόγου. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την έρευνα και την αναζήτηση για να καταλήξει στη γνώση και στην πράξη. Μια προσπάθεια υπέρβασης των φυσικών ιδιαιτεροτήτων και ανάδειξης των πραγματικών δυνατοτήτων των παιδιών μας. Μια προσπάθεια ενάντια στην περιθωριοποίηση και υπέρ της ανάδειξης της πραγματικής διάστασης του προβλήματος με πραγματικά στοιχεία και αποτελέσματα.
Για τα παιδιά μας έχουμε καταφέρει να φτάσουμε μέχρι την άκρη του κόσμου για να ενημερωθούμε και να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να τα βοηθήσουμε. Να γνωρίσουμε πως πρέπει να τους φερόμαστε και πως θα αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Να ανταλλάξουμε απόψεις με άλλες οικογένειες ανά τον κόσμο και να ακούσουμε επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας. Να ακολουθήσουμε προγράμματα ειδικά για την εκπαίδευσή τους και να ζήσουμε την πραγματική ένταξή τους στη κοινωνία.
Θέλουμε και έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από το βασικότερο μέλημα του Συλλόγου, που είναι η στήριξη των οικογενειών και η ενημέρωσή τους. Πρέπει να φέρουμε την αλλαγή και στο δικό μας τόπο, να αφήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν, να τα εκπαιδεύσουμε σωστά, να τα γνωρίσει η κοινωνία μας, να δημιουργήσουμε την ανάγκη όλοι οι γονείς και εκπαιδευτικοί να ασχοληθούν και να γνωρίζουν τον τρόπο για να το κάνουν από μικρή ηλικία.
Αυτή η ομάδα ανθρώπων μεγάλωσε και ωρίμασε, έχει να δείξει και να αποδείξει θαυμαστά αποτελέσματα. Τα παιδιά μας είναι πραγματικά χαρούμενα και η κάθε οικογένεια έχει δικαίωμα να είναι ευτυχισμένη. Η γνώση, η συνεχής εκπαίδευση, η κοινωνική συμπεριφορά αποδίδουν και αποπνέουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον. Την χαρά της ζωής.

Σκοπός μας

Μετά από 27 χρόνια, ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα είναι σε θέση να προσφέρει πλέον καλύτερα και πιο συντονισμένα τη βοήθειά του. Εμείς, οι γονείς, έχοντας γνώση και εμπειρία, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα πράγματα και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί για τα παιδιά μας. Η συλλογική και χρόνια προσπάθεια μας έχει δείξει ότι οφείλουμε να κάνουμε τα εξής:

Ενημέρωση

Να αρχίσουμε με την ενημέρωση της κοινωνίας για τα παιδιά με Σύνδρομο Down

Το ίδιο, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, για τις οικογένειες που έχουν μέλη με Σύνδρομο Down, προσφέροντας στήριξη, ενθάρρυνση, γνώση

Κοινωνικοποίηση

  • Επαφή με τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία με αξιολόγηση της κατάστασής τους και πρώιμη παρέμβαση.
  • Εκπαίδευση των παιδιών με Σύνδρομο Down με συνέχεια, ένταση και διάρκεια.

Υγεία και Ένταξη

  • Κοινή προσπάθεια οικογένειας και παιδιού.
  • Παρακολούθηση της ζωής των παιδιών με Σύνδρομο Down από ειδικούς γιατρούς και εκπαιδευτές.
  • Στόχος η ένταξή τους στο κανονικό σχολείο με τα φυσιολογικά παιδιά.